Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta
diumenge, 26 de gener

Cercar a la web

Altres IdiomesIniciMapa webContacteVisita el nostre canal de FacebookVisita el nostre canal Flickr
Imatges relacionades
Exemplar de Vespa de Galet, visualitzat a l'urbanització Can Palau aquest diumenge
Exemplar de Vespa de Galet, visualitzat a l'urbanització Can Palau aquest diumenge

Exemplar de Vespa Asiàtica, registrada a Catalunya des del 2012
Exemplar de Vespa Asiàtica, registrada a Catalunya des del 2012

La Vespa de Galet, una espècie autòctona

30 de juliol de 2018


La Megascolia maculata, coneguda en català com a "Vespa de Galet" és un dels himenòpters més grans d'Europa, que pot arribar a mesurar fins a 4 centímetres. És una espècie autòctona de la fauna del Maresme, que pot ser visualitzada amb freqüència. La femella pot ser distingida per les seves grans taques grogues a la zona del cap. El mascle, per contra, té el cap més petit i és de color negre gairebé en la seva integritat, tot i que pot presentar alguna taca o franja groga més petita o gairebé imperceptible i és a més, reconegut per tenir les antenes més llargues. Malgrat la seva grandària, aquesta espècie és pràcticament inofensiva i no ataca els humans, tret que se senti amenaçada. A banda, és un animal reconegut per ser solitari i no formar cap tipus de colònies.

Cal no confondre la Vespa de Galet amb la Vespa Depredadora Asiàtica (Vespa Velutina), un vèspid bastant agressiu, que representa una amenaça per l'apicultura i pel benestar general de l'ecosistema. Tot i que aquesta última és originària de la Xina, es té constància que s'està estenent per Europa des de la seva arribada a França per accident l'any 2004. En l'actualitat no s'ha trobat cap exemplar a la nostra comarca, tot i que va ser registrada a Catalunya per primer cop el 2012. La vespa velutina o asiàtica és molt fàcilment distingible pel seu tòrax i el seu abdomen de color negre, presentant l'última part d'aquest de color groc. Les seves potes són de color marró i destaquen pels seus extrems grocs i presenta les ales d'un color més aviat fosc.

Amb la col·laboració de:
Diputació de Barcelona
Ajuntament de Sant Cebrià
AJUNTAMENT DE SANT CEBRIÀ DE VALLALTA| C/ Centre núm. 27 - 08396 - Sant Cebrià de Vallalta | Telf. contacte: 937631024 Fax: 937630219