La regidoria de Medi Ambient ja ha col·locat trampes en diferents punts del poble, amb la voluntat d'ajudar al control d'aquesta espècie.
L'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta va organitzar el passat 8 de maig un taller per parlar de les diferents abelles i vespes que tenim al nostre territori i sobretot de la vespa velutina, coneguda com la vespa asiàtica. Una espècie invasora que des del 2004 ha tingut un creixement exponencial a alguns països d'Europa i que està creant alteracions a la biodiversitat dels ecosistemes, greus danys a l'apicultura i als conreus de fruita.
Per tal de capturar les reines de vespa velutina, durant el taller es va explicar com elaborar casolanament unes trampes. La regidoria de Medi Ambient ja n'ha col·locat en diferents punts del poble, amb la voluntat d'ajudar al control d'aquesta espècie de vespa.
Com capturar les reines de vespa velutina
Material:
- 3 ampolles de plàstic d'1,5 litres
- corda
- tisores
- broca de 8,5 mm
- soldador d'estany
- brides
- per fer el suc de la trampa: 5 grams de llevat fresc, 200 grams de sucre i 1 litre d'aigua.
Com es fa el remei de captura:
1) Agafarem el coll de dues ampolles i les tallarem perquè tinguin forma d'embut. Aquest embut l'hem de posar a l'ampolla trampa base, a l'alçada del primer tram de l'ampolla. Per això farem un forat a l'ampolla base perquè quedi endinsat els dos taps dels embuts fets.
2) Els taps dels embuts, és on hem de fer els tres forats amb la broca de 8,5 mm que són els forats per on entraran les vespes asiàtiques.
3) Amb el soldador d'estany hem de fer tres forats just a sota de l'embut, que servirà de sortida per altres insectes que puguin entrar, però que no volem que es quedin...i serà per aquests forats que podran sortir, però no la vespa asiàtica.
4) En aquests forats hi posem una brida fins al final de l'ampolla, que també servirà per als altres insectes que faran servir la brida com escala per pujar.
5) Hem de fer altres forats de sortida a la part de dalt de l'ampolla base amb el soldador d'estany, perquè hem de deixar sortir els insectes que no volem. Amb aquest objectiu insistirem, ja que només volem que entrin reïnes velutines.
6) Ara només queda per un petit forat en el tap de l'ampolla base per fer entrar el fil per penjar l'ampolla en un espai que toqui el sol i a l'alçada del nostre cap.
7) També podeu fer-li una caputxa al tap principal pels dies de pluja, que evitarà que entri l'aigua de la pluja i dilueixi la concentració del suc.
És molt important posar les trampes entre els mesos d'abril i maig que és quan la reïna busca ubicacions per fer el rusc, més endavant el que podem capturar són vespes obreres que ja no són tan importants d'agafar.
També és important canviar el líquid que posem a l'ampolla base, que l'omplirem només ¼ part, el podem canviar cada 10/15 dies i així el buidarem de les vespes que ja hauran entrat.
La vespa velutina
Aquesta vespa és originària del sud-est de la Xina, i per si mateixa segurament no seria mai a Europa. La primera velutina que va entrar a Europa, era una reina, estava hivernant dins d'un contenidor amb material ceràmic. Aquest es va descarregar a Bordeus (França) l'any 2004.
D'una sola reina, l'expansió i adaptació al medi ha estat imparable, actualment el 2021 ja està instal·lada a tot França, Portugal, Nord d'Espanya, Itàlia, Regne unit, Alemanya, Bèlgica, i de moment es mostra intractable en la seva expansió.
Considerada espècie exòtica invasora, ja que està fora del seu hàbitat natural, ha tingut un creixement exponencialment molt alt (com totes les invasions de vèspids), i està creant alteracions a la biodiversitat dels ecosistemes, greus danys a l'apicultura i als conreus de fruita.
Un niu de vespa velutina, que pot arribar a tenir entre 40-50 reïnes a dins, i durant tot el seu cicle, que sol ser de 9-10 mesos, pot arribar a menjar 50 milions d'insectes! Una quantitat molt gran que suposa un gran atac per la biodiversitat.
Els depredadors naturals al Maresme són el pigot, el gaig i l'aguilot vesper, però encara no és suficient per controlar aquesta espècie.