La Biblioteca de l'Institut Escola El Pi Gros va ser l'escenari ahir a la tarda de la projecció "Balandrau, infern glaçat", un documental molt emotiu que narra la tragèdia de muntanya més gran viscuda al Pirineu Català, la tragèdia entre el Balandrau, la Coma de l'Orri i el Gra de Fajol, al Ripollès, on el 30 de desembre del 2000, van morir un total de 10 persones per culpa d'un torb que es va aixecar de forma violenta, provocant una trampa mortal als excursionistes.
Un cop vist el documental vam poder gaudir del testimoniatge d'un dels supervivents, el cebrianenc Lluís Tripiana que va explicar com es va poder sobreposar al torb per salvar la vida: "No crec que tingués sort per sobreviure, sinó que no vaig tenir mala sort. Vaig tenir la sort de conèixer la zona, la sort d'anar molt ben equipat, anàvem molt aïllats del fred, tot i que la sensació de fred amb el torb va ser de 40 graus sota zero, i la sort d'estar molt ben preparat físicament perquè anàvem a pujar una muntanya de 7.000 m", va relatar Tripiana que va destacar que "sempre s'ha de tenir respecte a la muntanya" i que és vital anar preparat per visitar el Pirineu.
També vam comptar amb les explicacions, anècdotes i apunts de la productora executiva del documental, la periodista de TV3 Montse Armengou, i de l'assessor en muntanya del documental, Jordi Quera, que van enriquir molt el debat posterior a la visualització.
Armengou va posar èmfasi en el fet que el documental va servir a molts familiars dels morts per "reparar la ferida" i també que des d'un bon principi van fugir del morbo i van voler relatar els fets des de la més absoluta humanitat respectant al màxim les famílies de les víctimes. Quera va relatar com durant el documental es va intentar ser el més precís possible, amb anècdotes durant el rodatge i l'absoluta col·laboració que van tenir per part de tots els supervivents.
Un documental extraordinari, ja que aconsegueix portar-te directament dins del torb, et fa viure el poder extrem de la natura i et permet sentir, en certa mesura, com es van sentir els alpinistes que li van haver de fer front.
A la pròxima edició de La Cebrianenca, entrevistem Lluís Tripiana que ens explica en detall com va viure aquella tragèdia.