Sant Cebrià de Vallalta es declara Zona afectada greument per una emergència de protecció civil

Divendres, 31 de gener de 2020

El ple del mes de gener de l'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta celebrat aquest dijous a la nit, ha aprovat per unanimitat declarar el municipi 'Zona afectada greument per una emergència de protecció civil' arran dels efectes del temporal Glòria. L'equip de govern ha valorat els danys ocasionats pel temporal al municipi amb un valor de 845.000 euros. Així ho va exposar l'alcalde, Albert Pla, al Consell d'Alcaldies que es va celebrar dimarts a la seu del Consell Comarcal.

Sant Cebrià de Vallalta es va veure afectat pel temporal Glòria que va danyar de diferents maneres i intensitats els 5 nuclis de la població. Per això l'ajuntament en ple ha declarat el municipi 'Zona afectada greument per una emergència de protecció civil', el que abans era conegut com a zona catastròfica. Entre els principals desperfectes hi ha l'enllumenat públic urbà que ha quedat malmès per culpa del temporal i que ha quedat sense servei a gairebé tot el municipi. També destaquen els descalçats de carreteres i les diferents esllavissades i despreniments que hi va haver a la població. Cal destacar que la urbanització de Can Palau va estar 48h incomunicada ja que l'únic accés a la urbanització va quedar inhabilitat. La carretera que uneix Sant Cebrià amb Sant Iscle també va quedar greument afectada i a data d'avui segueix tancada al trànsit. Entre els efectes hi va haver els camins rurals que van quedar impracticables i els despreniments que hi va haver a la riera, torrents i afluents. Els serveis tècnics municipals també van comptabilitzar la caiguda de gairebé 50 pals de corrents i arbres.

La valoració econòmica que van provocar tots els danys és de 845.000 euros. En aquest sentit, l'alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, Albert Pla, ha mostrat la seva preocupació per poder fer front a aquestes despeses ocasionades pel temporal amb el pressupost corrent municipal. A més, també ha deixat palès el seu disgust amb l'Agència Catalana de l'Aigua perquè un elevat nombre de danys no haguessin passat si s'hagués fet un bon manteniment de la riera.

Consell d'Alcaldies

El passat dimarts es va celebrar el Consell d'Alcaldies al Consell Comarcal del Maresme. Va servir per fer una primera aproximació als danys que el temporal va deixar la setmana passada la comarca. Encara s'estan comptabilitzant desperfectes, però ara per ara ja se superen de llarg els 40 milions de pèrdues i en aquesta xifra no està recollit el cost dels 2 ponts que es van esfondrar a Malgrat de Mar. Les alcaldesses i alcaldes del Maresme demanen ajuts urgents per poder restablir la normalitat el més ràpid possible, però van més enllà i posen sobre la taula la necessitat de redissenyar infraestructures i canviar polítiques per minimitzar l'elevada exposició que té el Maresme en un moment d'emergència climàtica.

Recollida de brossa popular

En aquests darrers dies, l'Ajuntament ha rebut diverses peticions per organitzar una recollida de brossa al bosc a conseqüència del temporal. En aquest sentit l'equip de govern agraeix la iniciativa veïnal i anuncia que es farà més endavant. En aquests moments la humitat que encara hi ha al sol dels boscos és molt elevada i podria provocar alguna situació de perill. Els serveis tècnics municipals adverteixen que ens aquests dies s'ha de primer la seguretat i ser cursos amb l'ecosistema que ha resultat afectat.

En aquest sentit, el govern afirma que un cop millori la situació, té previst organitzar dues neteges de boscos al llarg de l'any amb la col·laboració de l'ADF, l'Associació Defensa Forestal.


Darrera actualització: 29.01.2021 | 12:23