Saps com accedir a un habitatge de protecció oficial?

Dijous, 17 d’abril de 2025

Si esteu interessats en la compra o el lloguer d’un habitatge amb protecció oficial, prèviament us heu d’inscriure en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial. És un registre públic, en el que pot tramitar la sol·licitud d’inscripció qualsevol persona amb residència en un municipi de Catalunya, en qualsevol moment. És indispensable estar-hi inscrit per participar en les convocatòries d’habitatge públic.

El Registre disposa d’un web propi, on trobareu tota la informació sobre els requisits i la documentació necessària per poder-vos-hi inscriure, així com diferents processos d’adjudicació oberts i els seus requisits específics.

Pots fer la teva inscripció al Registre a través del tràmit en línia, o aportant la documentació presencialment ; aquesta inscripció caducarà al cap d’un any, i podràs renovar-la en el termini de 30 dies a partir de la data de caducitat. A la sol·licitud d’inscripció podràs escollir el règim de tinença que prefereixes (lloguer, compra o lloguer amb opció a compra), i fins a tres municipis de preferència.

La inscripció al Registre us permetrà participar en els processos d’adjudicació, sempre que compliu els requisits que estableixi cada convocatòria.

a) Preferentment, a través de mitjans electrònics al web de la Generalitat de Catalunya. registresolicitants.cat

b) Enregistrant la sol·licitud amb la documentació requerida al Registre electrònic del Consell Comarcal, ja sigui telemàticament, o presencialment (amb cita prèvia).

Quins requisits he de complir ?

- Ser major d’edat o estar emancipat.
- Tenir necessitat d’habitatge.
- Residir en un municipi de Catalunya; la residència s’acredita mitjançant l’empadronament en un municipi de Catalunya i és exigible, com a mínim, a la persona sol·licitant de la inscripció.
- Complir el límit d’ingressos màxims i mínims que estableix la normativa dels habitatges amb protecció oficial per a les persones adjudicatàries d’aquests habitatges.
- No trobar-se en les circumstàncies d’exclusió previstes en el Decret regulador.
- No trobar-se incapacitat per obligar-se contractualment.
Els requisits exigits per ser inscrit en el Registre s’han de complir efectivament en el moment de la presentació de la sol·licitud d’inscripció i mantenir-se al llarg de tot el  període de vigència.

Quina documentació he d'aportar per inscriure'm ?

- Un cop feta la sol·licitud d’inscripció, se us assignarà un número de sol·licitud, i posteriorment haureu d’aportar la documentació requerida per tal de prosseguir amb la valoració.
- Sol·licitud degudament emplenada i signada per totes les persones que integren la unitat de convivència i que siguin majors d’edat.
- Declaració responsable del sol·licitant i dels membres de la unitat de convivència signada.
- Fotocòpies del DNI i NIE de tots els membres de la unitat de convivència
- Fotocòpia del llibre de família o document acreditatiu de la convivència o parella estable.
- Certificat d’empadronament amb la indicació de la data d’alta.
- Documentació acreditativa dels ingressos de la unitat de convivència (declaració de la renda, certificats d’ingressos, vida laboral, etc.)
- La resta de documentació addicional que cal lliurar depèn en cada cas de la situació específica que calgui acreditar; per exemple, en el cas de persones separades o divorciades, han d’aportar el conveni regulador i la sentència que l’aprova, o els títols de família nombrosa o monoparental si s’escau, etc.

Com puc consultar les promocions o habitatges disponibles?

Pots consultar l’anunci de diferents promocions que estan en procés d’adjudicació al web del Registre de Sol·licitants. És important que estigueu atent a les dates i els requisits específics d’accés, per poder participar en els diferents processos d’adjudicació.

Malgrat tot existeixen habitatges HPO de particulars o entitats, que poden oferir els seus habitatges en venda o lloguer, exclusivament a persones inscrites al registre de sol·licitants d’HPO i amb autorització de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a través dels canals habituals del mercat lliure (portals immobiliaris, administradors, agents o gestors immobiliaris, o inclús directament de particular a particular). En aquest sentit, complementàriament també és aconsellable fer recerca activa a través d’aquestes vies.  

Darrera actualització: 17.04.2025 | 10:37

Imatges